Konsumenci alkoholu są celowo wprowadzani w błąd. Zamiast nazwy „piwo" używa się określenia „napój słodowy", zaś połączenie wódki z pełnymi konserwantów sokami, nosi nazwę drinka, shota itp. Zdaniem naukowców, im bardziej chemicznie przetworzony jest alkohol, tym jego nazwa handlowa brzmi bardziej kusząco i zachęca do spożywania. Wiele, sztucznie wytwarzanych napojów alkoholowych, powstaje w wyniku chemicznie przyśpieszonej fermentacji alkoholowej zaczynu i połączenia otrzymanej cieczy z różnymi substancjami wspomagającymi.
Do najpopularniejszych należą wzmacniacze, parabeny, stabilizatory, syntetyczne barwniki czy toksyczny ditlenek węgla, który dodaje drinkom sztucznie wytwarzanych bąbelków powierza (tzw. gazu). W składzie popularnego drinka nie znajduje się naturalnie otrzymywany sok ani żadne inne, naturalne związki – np. cukier trzcinowy, miód, syrop klonowy, kawa itp. Zamiast tego, dodaje się słodziki, przetworzone chemicznie węglowodany, syropy, wytwarzane na bazie gumy guar czy liofilizowane kawy, które dodatkowo zostały wzmocnione przez polepszacze smaku i zapachu.
Każdy restaurator powinien wymienić w karcie menu poszczególne składniki, z pomocą których tworzony jest dany napój alkoholowy. Jednakże, w praktyce, wiele lokali i drink barów fałszuje informacje w menu i podaje komponenty, który powinny były znaleźć się w danym napoju wyskokowym, lecz ich tam nie ma. Sam proces tworzenie drinka nie ma nic wspólnego ze sztuką barmańską. Odpowiedni koloryt zapewniają dodatki sztucznych barwników, zaś smak i zapach owoców czy innych dodatków, jest uzyskiwany, dzięki obecności popularnych związków chemicznych, określanych jako E 501, E 302 itp.
Toksyny i szkodliwe składniki kolorowych drinków – metoda na tani alkohol w restauracjach
Zdaniem naukowców równie niebezpieczne mogą być piwa. Ich nadmiar może doprowadzić do rozwoju alergii. Podawane w lokalach tego rodzaju napoje, zamiast prawdziwego chmielu, zawierają około 35 - 48% sztucznego słodu, wysoko przetworzonego spirytusu, laktozy, pszenicy, zawierającej pestycydy oraz glutenu, modyfikowanej kukurydzy, żółtych barwników spożywczych, regulatorów kwasowości, a nawet śladowych ilości orzechów. W wydanej w Stanach Zjednoczonych książce, autor, były barman i koneser trunków, podaje pełną listę toksycznych składników, które mogą pojawaić się w kolorowych drinkach, piwie czy mocnym alkoholu.
Niektóre z nich uznano za wysoce toksyczne lub po prostu, szkodliwe dla zdrowia. Pojawiają się tam również bardzo zaskakujące połączenia – drinki z dodatkiem sody oczyszczonej, zjełczałego oleju do smażenia czy żelatyny. Pomysłowość na serwowanie tanich alkoholi, przez niektórych właścicieli restauracji, zasługuje na szczególną uwagę. Do popularnych i często dodawanych związków chemicznych w drinkach i innych napojach alkoholowych należą m.in.:
- rośliny z GMO,
- ryż i sztuczne substancje słodzące,
- glutaminian sodu (MSG),
- glikol propylenowy,
- syntetycznie otrzymywany wapń,
- konserwowane soki,
- monostearynian glicerolu,
- pepsyna (stosowana do kontroli piany i zatrzymywania bąbelków, polepszania konsystencji,
- modyfikowany chemicznie syrop kukurydziany o bardzo wysokiej zawartości pseudofruktozy,
- sztuczne barwniki spożywcze.
Używanie tego typu konserwantów, pozwala na obniżenie kosztów zakupu składników, jakie potrzebne są do stworzenia prawidłowego drinka czy innego napoju alkoholowego.
Siarczany oraz pestycydy – „naturalne” składniki drinków, piwa oraz masowo produkowanej wódki
Według profesora chemii z Naturopathic Nutritionist - Franka Coopera, chemikalia, stosowane w masowej produkcji wina oraz do wytwarzania sztucznych, atrakcyjnych cenowo wódek, whisky, brandy i innych alkoholi, zawierają pestycydy, herbicydy, chemikalia do czyszczenia urządzeń AGD/ RTV, jak również konserwanty siarczynowe. To bardzo toksyczne związki chemiczne, które mogą przedostać się do ludzkiego organizmu i wywołać w nim ogromne spustoszenie. Powodują one zatrucie narządów wewnętrznych i zaburzają ich prawidłową pracę. Wiele związków, używanych do produkowania chemii gospodarczej, jest całkowicie zakazanych w przemyśle spożywczym. Jednakże luki w międzynarodowych przepisach, dotyczących stosowania konserwantów w produkcji żywności i napojów, w tym alkoholi, powodują, iż powstaje wiele firm, które specjalizują się w tworzeniu wysoko przetworzonych napojów wyskokowych, sprzedawanych na skalę masową.
Toksynami, które występują w kolorowych drinkach są także siarczany. Mogą one wpływać na rozwój schorzeń jelita cienkiego, jak również wywoływać zapalenie jelita grubego, a nawet raka okrężnicy. Ich działanie powoduje powstawanie stanów zapalnych w obrębie układu wydalniczego i może doprowadzić do tworzenia się guzków odbytniczych. Związki chemiczne, obecne i spożywane w tak zwanych shotach czy drinkach, z dużą ilością słodzików i innych wzmacniaczy smaku i zapachu, mogą skutkować zatruciem organizmu, marskością wątroby i upośledzeniem wydolności nerek.
Toksyczne związki chemiczne, dodawane do kolorowych drinków mogą być przyczyną wielu, poważnych dolegliwości zdrowotnych. Dlatego też, jeśli pragniesz uwolnić się od przymusu ich spożywania, możesz skorzystać z farmakoterapii lekiem o nazwie Naltrexone, który pozwoli Ci żyć w pełnej abstynencji.