Według badań naukowych wartość 0,05 promila alkoholu we krwi, oznacza, że na każde 100 mililitrów krwi przypada 0,05 grama alkoholu. Czynnikami wpływającymi na wyższe stężenie alkoholu we krwi mogą być płeć, waga, masa mięśniowa, ilość tkanki tłuszczowej, szybkość metabolizowania substancji wysokoprocentowych itp. Według badaczy, spożywanie takich samych ilości alkoholu przez dwie rożne osoby, nie daje tej samej wartości stężenia alkoholu. Oznacza to, iż niska kobieta o małej wadze i niewielkiej ilości tkanki tłuszczowej jest w stanie osiągnąć dużo wyższy wynik, niż muskularnie zbudowany i wysokiego wzrostu mężczyzna, który dodatkowo pije alkohol stosunkowo często. Przyczyną tego zjawiska jest fakt, iż alkohol szybciej kumuluje się w organizmie osoby o mniejszym wzroście i niskiej wadze.
Popularny kac w przypadku osoby niskiej i szczuplej, która przyjęła jednorazowo bardzo dużą dawkę alkoholu, jest znacznie bardziej uciążliwy i trwa zdecydowanie dłużej. W przypadku osób o dużej masie mięśniowej i niskiej tłuszczowej oraz wysokim wzroście, alkohol trafia do krwioobiegu, ale jego stężenie nie jest tak wysokie, jak w przypadku osób szczupłych i niskich. Ponadto, osoba tego rodzaju wykazuje większą odporność na upojenie alkoholowe i łagodniej przechodzi objawy kaca. W przypadku osób drobnej budowy ciała, dużo łatwiej zalicza ona palimpsesty alkoholowe, gwałtowniej traci przytomność lub też doświadcza nieprzyjemnych perturbacji żołądkowo - jelitowych.
Stężenie alkoholu we krwi – od czego zależy jego wartość ?
Według wyników, przeprowadzonych badań laboratoryjnych, w których udział wzięło aż 150 ochotników różnej płci i masy ciała, każda osoba, która spożywa alkohol na pusty żołądek, może w krótkim czasie osiągnąć dużo wyższy poziom alkoholu we krwi, niż osoba, która spożywała wcześniej posiłki. Zalegający w żołądku pokarm znacznie spowalnia szybkość z jaką alkohol przedostaje się do krwioobiegu. Jednakże, warto pamiętać, iż objadanie się przed zakrapianą imprezą, nie zapobiega późniejszemu odurzeniu alkoholowemu. Alkohol nie jest wchłaniany w tkankę tłuszczową, dlatego osoby o większej zawartości tłuszczu w organizmie, znacznie szybciej osiągają wysokie stężenie alkoholu we krwi, niż osoby z niskim procentem tkanki tłuszczowej. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych stworzyli wykres, w którym przypisali stężenie alkoholu we krwi – promile, symptomom, które towarzyszą przyjęciu danej dawki tego trunku. Powszechnie uważa się zatem, iż:
- 0,2 – 0,8 promila alkoholu – to poprawa humoru, rozbawienie, rozluźnienie mięśni, wyraźne zaburzenie koordynacji ruchowej i umiejętności prowadzenia pojazdów mechanicznych,
- 1 promil alkoholu – to wyraźne pogorszenie motoryki, odruchów kontroli nad swoim ciałem i zaburzenia równowagi. Stężenie to, w wielu państwach na świecie, określa się, jako upojenie alkoholowe.
- 1,2 promila alkoholu – organizm reaguje wymiotami, nudnościami, zawrotami głowy oraz nadmiernym poceniem się,
- 1,5 promila alkoholu - równowaga i ruch są mocno zaburzone. Zdaniem naukowców stężenie tej wysokości, oznacza, iż w ludzkim krwioobiegu krąży równowartość 1/2 litra whisky.
- 2 promile alkoholu - większość ludzi zaczyna doświadczać częściowego zamroczenia alkoholowego, stanów utraty przytomności i palimpsestów alkoholowych,
- 3 promile alkoholu – człowiek zapada w sen lub całkowicie traci przytomność i nie reaguje na bodźce zewnętrzne – dotyk, dźwięk czy zapachy,
- 4 promile alkoholu – zapadniecie w śpiączkę alkoholową i powolne obumieranie narządów wewnętrznych,
- 4,5 promila alkoholu – zatrzymanie akcji serca. Brak samodzielnego oddechu. Sinica, bladość powłok skórnych, brak reakcji źrenic na światło. Dawka śmiertelna.
Osobom, które nadużywają alkoholu i posiadają notorycznie jego wysokie stężenie we krwi poleca się skuteczne odtruwanie alkoholowe Lublin. Zastosowana w trakcie leczenia farmakoterapia lekiem Naltrexone, pozwala na całkowite zaprzestanie konsumpcji napojów wyskokowych.