Jeśli i Ciebie dotyczy problem nadmiernego spożywania tanich win owocowych, wódek czy innych alkoholi, to warto byś miał na uwadze, iż wskutek tego, możesz zwiększyć ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka, w tym raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, piersi, wątroby, okrężnicy i odbytnicy. Doktor Mark Pochapin, profesor i dyrektor oddziału gastroenterologii w NYU Langone Medical Center, twierdzi, że uzyskane przez niego dane z badań medycznych, wskazują na większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u osób, pogrążonych w nałogu alkoholowym niż u pacjentów, wolnych od tego typu uzależnienia. Pochapin uważa, iż drugim czynnikiem ryzyka w zapadalności na raka jelita grubego, oprócz diety, obfitującej w tłuste i czerwone mięso, są tanie alkohole, również te, produkowane domowymi sposobami.
Przeprowadzone badania wykazały, że osoby, które piją około 50 gramów taniego alkoholu, mają od 50 do 70 % wyższą szansę rozwoju nowotworów jelita grubego, okrężnicy czy odbytu, w porównaniu do osób, konsumujących lepszej jakości napoje wyskokowe oraz abstynentów. Zdaniem Pochapina umiarkowane konsumowanie napojów wysokoprocentowych, których cena jest stosunkowo wysoka, nie powoduje problemów zdrowotnych oraz nie wpływa na pogorszenie ogólnego stanu zdrowia. Według doktora Aloka Khorana, lekarza w Cleveland Clinic (USA), każde 10 gramów taniego alkoholu dziennie, zwiększa ryzyko nowotworów o 7 %.
Khoran, jako główny dyrektor programu przeciwdziałania nowotworom przewodu pokarmowego i raka odbytnicy, ostrzega, że tani alkohol jest produkowany z najgorszej jakości komponentów, które dodatkowo są wzmacniane przez konserwanty i toksyczne substancje drażniące – siarczany, pestycydy oraz stabilizatory i emulgatory. Ponadto, wytwarzanie tego typu napojów wyskokowych musi być opłacalne dla producenta, dlatego też, korzysta się z najtańszych rozwiązań, nawet tych, które mogą powodować problemy zdrowotne u konsumentów.
Nadużywanie tanich alkoholi jest przyczyną raka jelita grubego – zagrożenie wzrasta z czasem
Naukowcy uważają, iż tani i słabej jakości alkohol jest zazwyczaj skażony produktami odpadkowymi i toksynami, do których zaliczamy m.in. chemię gospodarczą czy sodę oczyszczoną. W trakcie przyjmowania kolejnych dawek, alkohol tego typu jest metabolizowany przez ludzki organizm, rozkłada się na substancję chemiczną, zwaną aldehydem octowym. Jeśli dodatkowo aldehyd ten zawiera toksyny i rakotwórcze substancje, to nie jest w pełni wydalany z organizmu. Nagromadzenie szkodliwych związków, przez długie lata trwania nałogu, może uszkadzać DNA, co jest najprawdopodobniej przyczyną zwiększonego ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, odbytu oraz okrężnicy. Dodatkowo, spożywanie taniego i słabo metabolizowanego alkoholu może również prowadzić do rozwoju polipów w jelicie, guzków odbytniczych, jak również uszkodzeń śluzówki odbytu, a także zwiększa ryzyko powstania przewlekłego stanu zapalnego. Łagodne polipy, które na początku są tylko niewielkimi zrostami, podrażniane przez kolejne dawki toksycznego alkoholu, mogą przekształcić się w raka jelita grubego. Zagrożenie to, jest często bagatelizowane i mylone, z nadwrażliwością jelita oraz niestrawnością pokarmową.
Dolegliwości, w postaci bólów brzucha, uporczywych biegunek czy zmian w wyglądzie stolca i regularności wypróżnień, nie można zignorować. Ma to znaczenie głównie w przypadku tych osób, które są amatorami mocnych i słabej jakości trunków. Według badania, przeprowadzonego przez American Institute for Cancer Research (AICR), około 4 na 10 dorosłych Amerykanów, którzy nałogowo piją tani alkohol, w zupełności nie zdaje sobie sprawy, że wpływa on na ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Ponadto Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dowiodła, że powstawanie aż 25% wszystkich nowotworów układu pokarmowego na całym świecie, można przypisać nadmiernemu i niekontrolowalnemu spożyciu napojów wyskokowych, szczególnie u osób, w wieku od 20 do 50 lat. WHO i AICR zaleca ograniczenie spożycia alkoholu oraz całkowite wyeliminowanie tanich napojów wysokoprocentowych.
Alkoholizm może powodować rozwój groźnych i śmiertelnych chorób, w tym raka jelita grubego, dlatego też, tak ważna jest wstrzemięźliwość od napojów wyskokowych.
Osobom, które poszukują metod porzucenia nałogu, polecana jest farmakoterapię lekiem Naltrexone, która jest gwarantem życia w trzeźwości.